כתב אישום תלוי ועומד אינו מהווה אות קלון הגורם להדרת חברות ממכרזים ציבוריים

21.03.2016 | עוה"ד תומר רייף ואליעד ויסברג

בהחלטה עקרונית שניתנה לאחרונה נקבע כי קיומו של כתב אישום תלוי ועומד כנגד חברה שהציעה הצעה למכרז ציבורי אינו תנאי המאפשר פגיעה בזכויותיה של חברה לחופש העיסוק והדרתה, באופן אוטומטי, ממכרזים ציבוריים.

כידוע, קיומו של כתב אישום תלוי ועומד אין משמעו הרשעה חלוטה ואף לא קרוב לכך שהרי חזקת החפות מפשע קובעת הנחה לפיה "אדם הוא בגדר זכאי כל עוד לא הוכחה אשמתו מעבר לספק סביר". ומכאן רשות מנהלית אינה יכולה לחסום, באופן אוטומטי, חברה מלזכות במכרז כאשר היא מציעה את ההצעה הטובה והסבירה ביותר ואשר היא עומדת בשאר תנאי הסף של המכרז גם אם תלוי ועומד נגדה כתב אישום בהליך פלילי.

בית המשפט המחוזי מרכז בלוד (עת"מ 41902-02-16), כבוד השופטת ורדה מרוז, קבע כי למול כתב אישום תלוי ועומד כנגד חברה המציעה הצעה למכרז, עומדת לזכותה חזקת החפות המאפשרת לה להתמודד על מכרזים ציבוריים ובכלל זה להתמודד שווה בשווה עם מציעות אחרות שכתב אישום אינו מרחף מעל ראשיהן. בכך, חיזק בית המשפט את חופש העיסוק והזכות לשוויון בצורה ראויה שתמנע פגיעה קשה ע"י הדרת חברות ממכרזים ציבורים שעוד לא הוכחה כל אשמה וחשוב מכך בית המשפט יוצק תוכן למשמעות של "חזקת החפות" כמפורט לעיל.

במכרז שפורסם לביצוע עבודות בניה להקמת תחנת משטרה בעיר נתיבות נדרשו המציעים להצהיר כי הם אינם נמצאים תחת חקירה פלילית לתיאום מכרז ואם מתנהלת נגדם חקירה כזו עליהם להצהיר על כך. החברה הגישה יחד עם הצעתה גם תצהיר בוא נאמר כי מתנהל נגדה הליך משפטי פלילי הנוגע לעבירה מתחום ההגבלים העסקיים בנוגע למכרז ציבורי מסוים בעוטף עזה.

חרף בקשתו של ראש מחלקת מכרזים במשטרה אשר ביקש להכריז על החברה כזוכה הואיל והצעתה היא הזולה ביותר, היא עומדת בתנאי הסף של המכרז ואין כל מניעה להעסיקה, החליטה וועדת המכרזים, חרף המלצה זו, לדחות את הצעתה ולהכריז על חברת אחרת כזוכה עקב קיומו של כתב האישום.

בית המשפט קבע כי על פי תנאי המכרז חויבה המבקשת להצהיר על קיומה של חקירה פלילית העומדת ותלויה נגדה. בנוסף, קבע בית המשפט כי הצהרה זו לא הייתה בגדר תנאי סף אלא תנאים שנועדו לתת לוועדת המכרזים כלים נאותים לבחינת הגינותם וניקיון כפיהם של המציעים. מאחר והחברה עמדה בתנאי המכרז ופעלה על פי דרישותיו ובכלל זה נתנה גילוי נאות אודות ההליך הפלילי שתלוי ועומד נגדה, היה אסור לפסול אותה רק בגלל קיומו של כתב אישום תלוי ועומד כנגדה.

מהחלטת בית המשפט ניתן להסיק כי קיומו של כתב אישום הוא נתון נוסף לבחינת הצעתו של מציע ויש לבחון כל כתב אישום לגופו ואת הרלוונטיות שלו לנשוא המכרז. כתב אישום התלוי ועומד נגד חברה מזה 8 שנים, שבמהלך התקופה האמורה יש להזכיר עומדת לחברה חזקת החפות אין זה תנאי מכריע לפסילה אלא לכל היותר תנאי המתווסף לשיקול הדעת של הוועדה המחליטה.

מעבר לאמור, מתעוררת השאלה האם כתב אישום תלוי ועומד, חמור ככל שיהיה, מצדיק הדרת מציעים פוטנציאליים ממכרזים ציבוריים ושלטוניים משך שנים ארוכות (שהרי ההליך הפלילי המתנהל בבית המשפט עלול להיארך שנים רבות) תוך פגיעה בזכויותיהן לחופש העיסוק ושיווין? נדמה כי לפי החלטת בית המשפט המחוזי בלוד התשובה לשאלה זו בשלילה.

נראה כי בית המשפט צדק כשקבע כי חזקת החפות הינה ערך חשוב בשיטת המשפט בישראל ואין לערער עליה ולכרסם בה, גם ואולי במיוחד כאשר מדובר ברשות מנהלית המקיימת הליך מכרזי.

*אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי, ו/או חוות דעת משפטית. בכל מקרה יש להתייעץ עם עו"ד מוסמך על מנת לקבל ייעוץ המותאם לנסיבות המיוחדת ולנתוני המקרה הספציפי וכל מקרה יש לבחון לגופו. אין בכתבה זו כדי ליצור יחסי עו"ד-לקוח בין הקוראים לבין הכותב או המשרד.

 

חדשות אחרונות