חדשנות ועורך הדין החדש
13.08.2018 | ZAG-S&W
מדברים כיום רבות על השינוי העמוק שעובר על עולם המשפט, ובכך מדובר רבות על החדשנות שמגיעה מהצד הטכנולוגי.
נדמה שבכל יום צץ סטארט אפ חדש בתחום, עם טכנולוגיה חדשנית ופורצת דרך בתחום המשפטי.
מהשיח הנפוץ כיום במסדרונות משרדי עורכי הדין נראה כי רבים מהם, נמצאים במרדף אחר הטכנולוגיה הבאה שתביא להם את החדשנות. אבל בדיוק כמו שאנו רואים אצל לקוחותינו הסטרטאפים – חדשנות מתחילה באימוץ גישה חדשה, בראייה אחרת של הדברים. הטכנולוגיה הינה התוצאה של דרך חדשה זו, וכלי שמבטא ומוציא לפועל את הרעיון העומד בבסיס החדשנות.
הטכנולוגיה לבדה, איננה חדשנות.
עורך הדין הרב תחומי
התפיסה הרווחת היא, שעורך הדין נדרש בעיקר להבנה משפטית. הוא נתפס כיועץ שפועל ממקום של ידע ומומחיות בתחום המשפטי, כחלק ממערך ניהול הסיכונים, כשומר סף.
אך בעולם העסקי של היום הידע המשפטי בלבד כבר אינו מספיק. עורך הדין נדרש להבנה במגוון של תחומים, הכוללים את התחום העסקי, הפיננסי, הטכנולוגי, הניהולי והתאגידי, ובכל תחום עליו להתעמק ולדעת לשאול את השאלות החיוניות.
בתחום העסקי: האם העסקה אותה מלווה עורך הדין תואמת את המודל העסקי של החברה. למשל, האם יש היגיון עסקי בהסכם מול מפיץ, כאשר מדיניות החברה היא להתנהל ישירות מול לקוח הקצה?
התחום הפיננסי: האם מבנה העסקה תואם את יעדי ההכנסות של החברה?
התחום הטכנולוגי: האם מוצר שמותקן באתר הלקוח, מאפשר לאנשי התמיכה גישה מרחוק, כך שהחברה תוכל לעמוד בהתחייבויות הסכם התחזוקה (SLA)?
התחום הניהולי: האם עורך הדין מבין את שיקולי ההנהלה?
התחום התאגידי: האם עורך הדין מבין את התהליכים והשיטות של החברה? האם הוא מבין מהם הממשקים בין הפונקציות השונות, וכיצד הפונקציה המשפטית משתלבת בארגון?
אך לא פחות חשוב, הן השאלות בדבר גישתו של עורך הדין החדש, וכיצד תופס הוא את תפקידו. כאן טמונה החדשנות, כשמספר שאלות נגזרות משתי שאלות מפתח אלו:
האם עורך הדין הוא יועץ מקצועי שנותן תשובות לשאלות שעולות, וכזה המעלה דגלים אדומים למקבלי ההחלטות? או שמדובר ביועץ-מנהל שאחראי על תחום מסוים, שמבחין בין העיקר והטפל, ומקבל החלטות?
האם מדובר במישהו שמסייע מבחוץ כ- Add On, או כמישהו שהוא חלק פנימי ובלתי נפרד מהארגון (Embedded)?
מהיכן מגיע עורך הדין: האם מהתחום המשפטי, או שמדובר בכלל באיש עסקי ורק אחר כך משפטי?
כיצד משתלב עורך הדין בארגון, וכיצד הוא תומך בפעילות שלו?
החדשנות טמונה בגישתו של עורך הדין החדש, ועליו להתאים את עצמו לעולם העסקי המודרני בכמה דרכים:
- ספק פתרונות ("סגירת פינות"): על עורך הדין להביא פתרונות "לעוסים" אפשריים לפי תיעדוף, עם המלצה ברורה להנהלה.
- קידום הארגון: על עורך הדין לסגל ראייה של התמונה הגדולה: כיצד עבודתו מקדמת את הלקוח אל עבר עמידה ביעדיו. העלאת כל הסיכונים האפשריים למשל, תוך "הפחדת" הלקוח, אינה בהכרח מקדמת אותו.
- התמקדות פרקטית בעיקר לעומת הטפל: על עורך הדין להתמקד בנושאים המהותיים, להבדיל מ"חפירות" אינסופיות על נקודות תיאורטיות.
- שמירה על פשטות: על עורך הדין להקפיד על ניסוחים ברורים ומדויקים, עם פסקאות קצרות.
- התרבות הארגונית: עורך הדין חייב להבין את השפה והתרבות הארגונית של החברה, ולהתאים את ההתנהלות שלו בהתאם. למשל, שימוש בשפה משפטית גבוהה שלא תמיד מובנת ושליחת מייל ארוך ומפורט למנכ"ל לא בהכרח מקדמים.
חשוב לזכור, שמנהלים וארגונים מחפשים שותפים, ועורך הדין הינו חלק בלתי נפרד מהארגון.
תפקידו של עורך הדין החדש לתמוך בצמיחת החברה, ואף להוביל אותה קדימה, מבלי להתפשר על האינטרסים המשפטיים.
להגן על האינטרסים זה חשוב, אבל בייעוץ משפטי נכון אפשר גם לקדם את הביזנס.