רגע לפני החגים
26.09.2016 | עו"ד שי בן נתן ועו"ד אליעד ויסברג
לקראת חגי תשרי הבאים עלינו לטובה, מצאנו לנכון להקדיש עדכון זה לנושאים שחוזרים ועולים מדי שנה בתקופת החגים והמתייחסים לכל הסובב את זכויותיהם של העובדים בגין ערבי חג, ימי חג וחול המועד.
תשלום עבור ימי חג
כל עובד יהודי זכאי לתשעה ימי חג במהלך השנה. ימי החג הקבועים בחוק הינם: 2 ימי ראש השנה, יום הכיפורים, 2 ימי סוכות, 2 ימי פסח, חג השבועות ויום העצמאות. במקרים מסוימים מספר הימים גבוה יותר.
עובד המקבל משכורת חודשית – זכאי לקבל שכר עבודה גם עבור ימי החג החלים באותו חודש, וזאת משום שהבסיס לתשלום שכר עבודתו הוא קבוע (על בסיס חודשי). עובד כאמור יקבל את משכורתו הקבועה גם בחודש בו חל חג והוא אינו זכאי לתשלום נוסף עבור ימי החג.
עובד המקבל שכר שלא על בסיס משכורת חודשית (יומי/שעתי/תוצרת וכיוב') – זכאי לתשלום בגין ימי חג בתנאי שעבד לפחות, שלושה חודשים במקום העבודה ובתנאי שלא נעדר מהעבודה סמוך ליום החג (יום לפני החג ויום אחרי החג), אלא בהסכמת המעסיק.
נדגיש, כי בכל מקרה יש לבדוק האם במקום עבודה מסוים קיים הסכם קיבוצי, צו הרחבה, הסכם אישי או נוהג המיטיבים עם העובדים מעבר להוראה הקמה מכוח צו הרחבה. במקרה זה, יש לנהוג לפי ההוראה המיטיבה עם העובד.
עובד משמרות, שלא שובץ למשמרת סמוך ליום החג, יהיה זכאי לדמי חג.
אם החג חל בשבת, העובד אינו זכאי לתשלום דמי חגים. הצו אינו מתייחס למקרים שבהם החג חל ביום שישי או ביום פנוי אחר של העובד. במקומות שבהם עובדים בימים א'-ה' בלבד (כלומר לא עובדים בימי שישי) עובד אינו זכאי לדמי חגים שחלים ביום שישי, כי ממילא הוא אינו מפסיד יום עבודה בגלל החג.
התשלום עבור יום החג הוא בגובה התשלום עבור יום עבודה רגיל (עבור עובד שעתי-מספר שעות ממוצע ליום לפי השנה האחרונה), ללא תוספות שונות (כמו נסיעות, שעות נוספות וכדומה).
תשלום עבור ערב חג
חוק שעות עבודה ומנוחה קובע, כי יום העבודה בערב חג וביום שישי הינו בן 7 שעות, במקום עבודה בהם עובדים 6 ימי עבודה בשבוע למשך 8 שעות עבודה ביום.
במקומות שבהם עובדים 6 ימים בשבוע, יום עבודה בערב חג יהיה עד 7 שעות. המשמעות היא שכל שעה מעבר לכך היא שעה נוספת.
במקומות שבהם עובדים 5 ימים בשבוע, יום עבודה בערב חג יהיה בן 8 שעות בתשלום של 9 שעות, או יום עבודה של 7 שעות בתשלום של 8 שעות (צו ההרחבה משנת 2000 קובע, כי המעביד ונציגות העובדים יקבעו באיזו חלופה לבחור).
ערב יום הכיפורים – צו ההרחבה בדבר מעבר לשבוע עבודה מקוצר קובע, כי העובדים יעבדו 6 שעות בתשלום של 9 שעות. במקומות עבודה שבהם עבדו בערבי החג 6 שעות בתשלום של 8 שעות, ימשיכו לעבוד כך.
בענפים מסוימים נקבעו כללים מיוחדים בהסכמים קיבוציים וצווי הרחבה.
בכל מקרה אחר יש לנהוג על פי ההסכמים החלים באותו מקום עבודה או הנוהג הקיים בו.
ימי חול המועד
דין ימי העבודה בחול המועד הינם כדין ימי עבודה בימי חול לכל דבר ועניין. כל זאת במידה ולא קיים הסכם קיבוצי, צו הרחבה, הסכם אישי או כל נוהג אחר במקום העבודה הקובעים אחרת.
מקובל במקומות עבודה רבים, לעבוד בימים אלה מספר שעות נמוך מבימי עבודה רגילים. נוהג זה מחייב את המעביד להמשיך ולפעול בדרך זו.
תשלום "דמי חגים" לעובד לא יהודי
מעסיק לא חייב לשלם לעובד שאינו יהודי גם עבור ימי חג יהודיים וגם עבור ימי חג עבור לפי דתו של אותו עובד. במקרה זה, יבחר אותו עובד את המועדים בהם יקבל תשלום, האם לפי חגי ישראל או לפי דתו.
עובד לא יהודי שבחר כימי חג את חגי דתו, ומקום עבודתו סגור בחגים יהודיים, לא יקבל כפל תשלום (הן על חגי דתו והן על החגים היהודיים). העובד יהיה זכאי לדמי חופשה שנתית עבור היעדרותו במהלך החגים היהודיים, וממכסת ימי החופשה השנתית שצבר ינוכו ימים אלה.
חופשה מרוכזת בחול המועד
קביעת לוח המועדים שבהם יצאו עובדים לחופשה היא מסמכויות המעסיק. יש להפעיל סמכות זו תוך תיאום עם העובד והתחשבות בצרכיו, אך בסופו של דבר המעסיק הוא זה שקובע את מועד חופשתו של העובד.
חוק חופשה שנתית קובע כי על חופשה להיות רצופה, אלא שבהסכמת העובד והמעסיק אפשר לחלקה, ובלבד שפרק אחד ממנה יהיה לפחות בן 7 ימים. אם אורך החופשה הוא 7 ימים ומעלה, על המעסיק לקבוע את מועד תחילת החופשה לפחות 14 ימים מראש.
בהתקיימם של התנאים הנ"ל, רשאי מעסיק להודיע לעובדיו, כי מקום העבודה יהיה סגור בכל ימי חול המועד וכי יזקוף אות ימי ההיעדרות על חשבון ימי חופשתם השנתית הצבורה, וזאת במידה ולעובדים אכן קיימים ימי חופשה בלתי מנוצלים.
עובדים אשר לא נותר לזכותם ימי חופשה בלתי מנוצלים, ורוצים לעבוד במקום העבודה כשהוא סגור, אין המעסיק רשאי לאלצם לשבות מהעבודה ולא לשלם להם שכר בגין אותה התקופה בה לא יעבדו בפועל עקב היותו של מקום העבודה סגור.
כל חופשה ללא תשלום מחייבת את הסכמת המעביד והעובד בכתב. במידה ולא הושגה הסכמה כזו מצד העובדים, על המעסיק לשלם להם את שכרם כרגיל וזאת אף אם לא עבדו בפועל.
מעסיק רשאי להוציא את עובדיו לחופשה מרוכזת בחול המועד, בתנאי שישלם להם את דמי החושה או השכר.
תשלום עבור ימי חג לעובד אשר אינו עובד מידי יום
עובד שאינו עובד מידי יום יהיה זכאי לתשלום בגין ימי חג, אם יום החג חל ביום בו אמור היה לעבוד, שהרי תשלום עבור יום חג מהווה "תחליף שכר".
עובד שימי עבודתו אינם סדירים ועובד בהיקף משרה חלקת ומשתנה, ולא ידוע מראש האם אמור היה העובד להתייצב ביום החג ישולמו דמי החגים יחסית להיקף מישרתו.
תשלום בגין "יום גשר"
אין בחוק כל הוראה המסדירה תשלום בגין "יום גשר", ועל כן באין הסדרה של נושא זה בהסכם אישי, הסכם קיבוצי או נוהג, המעסיק הוא זה שיקבע את התשלום בגין יום זה.
חג בזמן חופשה שנתית
במקרה בו עובד יצא לחופשה שנתית ובתקופת חופשתו של העובד חל יום חג – אין לכלול את החג במסגרת ימי החופשה השנתית. קרי, העובד יהיה זכאי לימי חופשתו בנוסף ליום החג.
עבודה בחג ותשלום בגינה
דין עבודה בימי חג כדין עבודה ביום מנוחה שבועי. לכן, מעסיק המבקש להעסיק את עובדיו בימי החגים חייב להצטייד בהיתר מאת משרד הכלכלה.
יש לשלם לעובדים בעבור עבודתם בחג, לפחות 150% משכרם (תוספת של 50% על שכרם). אם חל על העובד ועל המעביד הסכם קיבוצי, צו הרחבה או חוזה אישי, המעניקים גמול גבוה יותר מהמחויב על פי חוק, יחויב המעביד בשיעור הגמול האמור.
אם העובד עובד בחג, שלא מתוך בחירה אלא מתוך כורח, זכאי העובד לתשלום בעבור אותו יום כיום עבודה, בצירוף הגמול בעבור עבודה בחגים, דהיינו, יהיה זכאי לתוספת של 150% לשכרו.